De Europese Centrale Bank (ECB) voerde woensdag de druk op de Griekse regering op. De centrale bank accepteert Griekse staatsobligaties niet meer als onderpand voor financiering.
Daardoor wordt het voor banken in het land veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de ECB.
Het Griekse schuldpapier werd, ondanks de kredietbeoordeling ‘junk’, tot nu toe nog wel geaccepteerd als onderpand. Maar de ECB heeft zorgen over het bereiken van een snel akkoord tussen Griekenland en de eurozone over het financiële steunprogramma voor het Zuid-Europese land.
Griekse financiële instellingen kunnen het schuldpapier nog wel als onderpand inzetten via een apart programma, Emergency Liquidity Assistance. De daaruit geleverde liquiditeit komt echter van de Griekse centrale bank.
Grieks charmeoffensief
De Griekse premier Tsipras en minister van Financiën Varoufakis zijn dezer dagen bezig met een charmeoffensief in Brussel en Duitsland om te praten over de schuldenproblematiek van het land.
Varoufakis sprak woensdag in Frankfurt met ECB-chef Mario Draghi. Het was volgens de Griekse bewindsman een vruchtbaar gesprek. Maar volgens verscheidene Europese media stuit Varoufakis op steeds meer weerstand.
Donderdag spreekt hij zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble die Varoufakis woensdag als "een intellectuele kracht achter het Europese project" prees. Voor veel Grieken is Schäuble een grote kracht achter de gehate bezuinigingspolitiek die Athene jaren voerde.
Grieken in geldnood
Griekenland wil 10 miljard euro ophalen met korte leningen, die moeten dienen als een overbruggingskrediet waarmee het land de komende drie maanden vooruit kan. In de tussentijd zou de nieuwe Griekse regering dan tot overeenstemming willen komen met de andere eurolanden over de manier waarop Griekenland in de toekomst overeind kan worden gehouden. De ECB dient hiervoor echter het maximale bedrag dat Griekenland met korte leningen mag ophalen te verhogen en is dat volgens ingewijden niet van plan.
Zonder de leningen zou Griekenland eind deze maand zonder geld komen te zitten, aangezien het huidige steunprogramma van de eurolanden en het IMF dan afloopt. Binnen de EU wordt er daarom op gehoopt dat de Grieken om een tijdelijke verlenging van dat programma zullen vragen. De regering van premier Tsipras wil echter af van de voorwaarden waaronder die leningen worden verstrekt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl